O mensi

Ukratko o Mensi

Članstvo u Mensi je dobrovoljno. Svima koji su stekli pravo na prijem upućuje se poziv da postanu članovi udruženja.

 

Prihvatanjem članstva prihvatate i statut udruženja. U statutu sem formalnih članova vezanih za organizaciona pitanja stoji samo jedan član koji vas obavezuje: svoje stavove ne smijete pripisivati Mensi kao stavove udruženja. Ipak pri iznošenju svojih stavova smijete da napomenete da ste član Mense.

 

Najčešće pitanje je: koje su aktivnosti Mense? Najjednostavniji odgovor je: sve one aktivnosti koje interesuju njene članove.

 

U okviru organizacije postoji jedan specifičan sistem druženja, a to su SIG-ovi, odnosno grupe specijalnog interesa (Special Interest Groups). Riječ je o tome da se tri ili više članova koji ustanove da su zainteresovani za određenu temu organizuje u grupu radi zajedničkog bavljenja nekom aktivnošću, razmjene iskustva o toj temi, sa pravilima koja članovi sami određuju i važe u okviru njihove grupe.

 

Zanimljiv vid komunikacije članova Mense su sastanci. Njih mogu organizovati SIG-ovi, regionalna udruženja ili Skupština.

 

Kratka istorija Mense Internacional

Mensu su osnovali Australijanac Roland Berrill i Englez Lancelot Ware 1946. godine u Oxfordu. Ware je imao viziju "saveza superiornih umova", koji bi mogli značajno da doprinesu rješavanju problema u raznim područjima: mir u svetu, etika, psihologija, obrazovanje itd. Međutim, Berrill je bio taj koji je osnovao udruženje u samom smislu te riječi. On je prikupio početna finansijska sredstva i postao prvi sekretar Mense. Cilj je bio ambiciozan, a organizacija je privukla pažnju javnosti i rasla prvo u Velikoj Britaniji, a zatim u Evropi i dalje širom sveta. Berrill je umro nekoliko godina nakon osnivanja organizacije, a Ware je posle nekoliko godina odsustva iz organizacije danas član sa titulom "Fons et Origo", koju nosi kao tvorac originalne ideje o udruženju.

 

Kratka istorija Mense kod nas

 

Istorijat Mense Jugoslavije do 1998

Mensa Jugoslavije osnovana je zvanično 16. decembra 1989. godine u Zagrebu, mada su prva testiranja održana u Beogradu septembra 1988. godine. Tokom 1989. i 1990. obavljena su testiranja i u drugim većim gradovima u SFRJ (Sarajevu, Ljubljani, Zagrebu, Novom Sadu i opet Beogradu). Tadašnja Mensa Jugoslavije imala je oko 1100 članova i bila je na četvrtom mjestu u Evropi po broju članova.

Zbog nestabilne političke situacije, Mensa Jugoslavije prestala je sa dotadašnjim aktivnostima, ali je u Novom Sadu formirana regionalna Mensa vojvođanske regije, jer je u Novom Sadu u to vrijeme bilo skoro 350 članova.

Stagnacija u radu Mense vojvođanske regije uslijedila je zbog teške političke i ekonomske situacije u zemlji. Ovaj zastoj je trajao od 1992. pa sve do 1996. godine, kada su februara te godine, na inicijativu Ranka Rajovića i Ljubomira Kustudića, počele pripreme za ponovno pokretanje rada Mense Jugoslavije. Ubrzo je uslijedila kontinuirana medijska prezentacija Mense, tako da su stari članovi Mense i javnost  pokazali interesovanje za reaktiviranje organizacije.

U aprilu 1997. započeti su pregovori sa Mensom Slovačke o mogućnosti organizacije testiranja u Jugoslaviji. Nakon toga, u aktivnosti za ponovno pokretanje Mense Jugoslavije uključili su se članovi stare Mense Jugoslavije sa teritorije Srbije (Goran Lukić, Nebojša Vidić i Luka Naglić). Tako je 8. novembra 1997. oformljen Inicijativni odbor Mense Jugoslavije, čiji je zadatak bio da pripremi organizaciju testiranja i da stvori preduslove za ponovno formiranje Mense Jugoslavije.

Uz odobrenje Eda Vincenta (izvršnog direktora Mense Internacional), održano je testiranje 22. novembra 1997. u Novom Sadu pod supervizijom Mense Slovačke. Ovo je, nakon šest godina, bilo prvo testiranje održano u Jugoslaviji.

Nakon testiranja pristupilo se aktivnostima za sazivanje Osnivačke skupštine. Prva skupština održana je 7. marta 1998. godine u Novom Sadu, gdje je izabrano novo rukovodstvo i usvojen predlog statuta. Za prvog predsjednika izabran je Ranko Rajović, koji je bio glavni pokretač i koordinator aktivnosti koje su dovele do ponovnog formiranja Mense Jugoslavije. Na njegovu inicijativu pokrenuti su i prvi značajniji projekti nove Mense Jugoslavije.

Nakon osnivačke skupštine, održana su još dva testiranja uz pomoć Mense Slovačke i Mense Bugarske u Novom Sadu i Beogradu, kao i jedno samostalno testiranje u Novom Sadu, tako da je Mensa Jugoslavije, polovinom 1998. godine imala skoro tri stotine članova.

 

Istorijat Mense CG

Na inicijativu Ranka Rajovića i pod njegovom supervizijom organizovano je prvo testiranje na teritoriji Crne Gore - decembra 1998. godine u zgradi tehničkih fakulteta.

Na testiranju je bilo 80 kandidata, a prolaznost je bila nevjerovatnih 50%.  Testiranje inteligencije pobudilo je veilko interesovanje mladih, pa je sljedeće testiranje održano februara 1999. godine – prolaznost iznad 40%. Kakav početak! Stvorena je kritična masa, odnosno odgovarajući broj članova  da  priča “Mensa u Crnoj Gori” dobije svoj početak.

Nakon testiranja pristupilo se aktivnostima za sazivanje Osnivačke skupštine. Prva skupština održana je 17. juna 2000. godine u Podogrici, gdje je izabrano rukovodstvo i usvojen predlog statuta. Za prvog predsjednika izabran je Srđan Kadić.

Odmah po osnivanju Mensa Crne Gore je svojski prionula na posao i dala je značajan doprinos u razvoju Mense kako u Crnoj Gori, tako i na teritoriji Jugoslavije. Mensa Crne Gore je bila organizovana kao regionalna Mensa u okviru Mense Jugoslavije.   Mala, ali veoma agilna zajednica mensaša u Crnoj Gori svojim radom, organizacijom i brojnim aktivnostima je zavrijedila pažnju kolega iz Mense Jugoslavije. Priznanje je ubrzo stiglo. Naime, na prvoj sljedećoj skupštini Mense Jugoslavije Srđan Kadić je predložen i izabran za potpredsjednika Mense Jugoslavije.

2004. godine organizacija mijenja naziv u Mensa Srbije i Crne Gore. 2005. godina je bila period velikog uspjeha za Mensu SCG. Broj članova je sa 700 porastao na preko 1.000, što nam je donijelo pravo na dva glasa u okviru Borda direktora Mense Internacional. Od tada broj članova i aktivnosti je u stalnom rastu. Krajem 2006. godine Mensa SCG je imala preko 1.300 članova.

2007. godine u Hong Kongu Mensa International je priznala  i registrovala Mensu Crne Gore kao provizornu Mensu. Period od 2007. pa do danas karakteriše velika aktivnost  naših članova na polju promocije i širenja Mensinih ciljeva. Rezultati nisu izostali, sa ponosom ističemo da je danas Mensa opšte poznat pojam u Crnoj Gori  i naši članovi su rado viđeni sagovornici .

U junu 2017. Mensa Crne Gore je od strane Mense Internacional priznata kao punopravni član, što je došlo kao nagrada za vrlo naporan rad i trud članova na afirmaciji Mense Crne Gore u proteklom periodu.

 

 

Mensa Crne Gore je punopravni  član  MenseInternacional.
Mensa logo je registrovan zaštitni znak MenseInternacional, sva prava zadržana.
Mensa nema, niti izražava bilo kakvo ideološko, političko ili religijsko gledište.

Poslednje Novosti

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

18 dec

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U PODGORICI

Mensa Crne Gore će u nedelju 24. decembra 2017. godine u 11 časova organizovati testiranje bazične inteligencije u Podgorici.

11 dec

Trening PARTNERSKI ODNOSI

SIG za edukaciju Mense Crne Gore i dr Tanja Petrović (psiholog i psihoterapeut) organizuju: Trening PARTNERSKI ODNOSI - zasnivanje i razvoj emotivne veze! Specijalni novogodišnji popust!!!

08 dec

TRENING EMOCIONALNA INTELIGENCIJA

SIG za edukaciju Mense Crne Gore i dr Tanja Petrović (psiholog i psihoterapeut) organizuju TRENING EMOCIONALNA INTELIGENCIJA. Specijalni novogodišnji popust od 10%!!!

07 dec

TRENING KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA

SIG za edukaciju Mense Crne Gore i dr Tanja Petrović (psiholog i psihoterapeut) organizuju TRENING KOMUNIKACIJSKIH VJEŠTINA I SAMOPOUZDANJA (asertivni trening)! Specijalni novogodišnji popust od 10%!!!

24 nov

REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA MENSE CRNE GO…

Poštovani članovi, obavještavamo vas da će se Skupština Mense Crne Gore održati u Podgorici u nedjelju 24. 12. 2017.

23 nov

DRUŽENJE ČLANOVA

Predsjedništvo Mense Crne Gore organizuje još jedno druženje za sve članove u Pikado kafeu koji se nalazi u poslovnom centru Mall of Montenegro.

10 nov

SKI VIKEND U SLOVENIJI

Dragi Mensaši, koristimo priliku da vas pozovemo na ski vikend koji organizuje Mensa Slovenije u periodu 18-21. 1. 2018. na skijalištu Golte.

05 nov

OBAVJEŠTENJE

Dragi mensaši, obavještavamo vas da će dogovorni sastanak radne grupe za izradu Pravilnika biti održan u utorak, 7. novembra u 20:30h.

29 okt

IZRADA PRAVILNIKA

Dragi mensaši, Kao što ste upoznati, na sjednici održanoj 17. oktobra, donesena je odluka da se formira radna grupa za izradu pravilnika o pripremi i usvajanju internih propisa (u daljem tekstu: Pravilnik).

16 okt

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U KOLAŠINU

Mensa Crne Gore će u četvrtak 19. oktobra 2017. godine organizovati testiranje bazične inteligencije u Kolašinu.

16 okt

TESTIRANJE INTELIGENCIJE U DANILOVGRADU

Mensa Crne Gore će u srijedu 18. oktobra 2017. godine organizovati testiranje bazične inteligencije u Danilovgradu.

10 okt

PRVA SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA

U skladu sa članom 7.2.1 Statuta, Predsjednik Mense Crne Gore saziva prvu sjednicu Predsjedništva.  Sjednica će se održati u utorak, 17. oktobra 2017. godine u 21:30h.

Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.

Viktor Igo

Prijava za testiranje

Ukoliko želite možete se prijaviti za testiranje. Kada Mensa bude organizovala sledeće testiranje bićete obaviješteni putem e-maila.

Prijavu mozete poslati na email:  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

MENSA.ME 

Mensa Crne Gore je punopravni član Mense Internacional.

+382 (0)67 766 466 | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

© 2012 | nemanja.me