Mensa-novosti

Aleksandra Lakić: IBD 2023 Dallas, Texas

Dragi članovi i čitaoci Biltena Mense Crne Gore,

Kao i svake godine i ove je održan sastanak predsjednika Mensi iz čitavog svijeta (ili njihovih zamjenika – proxy) od 12. do 15. oktobra u Dalasu, Texas. Vjerujem da je većina vas upoznata sa strukturom ovog sastanka i njegovom svrhom, razlog više jer se sigurno sjećate održavanja ovog istog sastanka prošle godine u Budvi.
Ali nije na odmet da se podsjetimo. IBD (International board of directors) okuplja 50-60 delegata iz svih Mensi koje imaju full status, tj jedan od tri najviša statusa u međunarodnoj Mensi. Delegata uvijek ima više od broja full Mensi jer neke zemlje imaju više predstavnika i predstavnici više glasova shodno svom velikom broju članova.

Stavljajući se u poziciju novog člana Mense, možda bi vam bilo interesantno da znate da na ovom sastanku budu i delegati zemalja iz okruženje, osim Albanije, koja još uvijek čeka osnivanje Mense.
Ovoga puta put do tamo je bio malo duži te sam putovala od Podgorice do Istanbula, od Istanbula do Dalasa i nazad. To je takođe iskustvo koje se stiče na ovakvim događajima, a nije vezano za sam događaj.
Sastanak traje tri dana i čine ga prezentacije, diskusije i predlozi (motions). Sve ove stavke mogu izazvati manje ili više žučne diskusije, a za predloge se i glasa. Ja kao delegat Mense Crne Gore imam jedan glas.
Predlog o kojem se najviše raspravljalo ove godine bio je predlog da li bi trebalo da se povećaju takse koje Mense plaćaju međunarodnoj Mensi na godišnjem nivou. Ovaj predlog uticao je najviše (i jedino) na Mense koje imaju mali broj članova i/ili mali iznos članarine u odnosu na Mense kod kojih su te brojke veće. Glasovima delegata (samo jedan glas razlike) odlučeno je da se te takse povećaju, što utiče i na Mensu Crne Gore. Agendu, a kroz koji mjesec, i zapisnik sa sastanka možete naći prijavljivanjem na sajt mensa.org.

Kao što to uvijek i bude na sastancima i konferencijama, IBD takođe ima i dio gdje delegati i u opuštenoj i neformalnoj atmosferi mogu da se druže i razmjenjuju mišljenje. Ti događaji uključuju icebreaker (ove godine u velikoj igraonici, koja je uključivala flipere, bilijar i druge slične igre), Gala večera (ove godine u hotelu), tura za delegate u nedjelju poslijepodne kad se sastanak završi. Ova tura ove godine bila je naročito zanimljiva jer je bila organizovana posjeta Texas state fair-u, vašaru koji je najveći toga tipa u Teksasu, a i šire. Za razliku od prošlih godina, ove godine tura za nedelegate, pre i post IBD tura i još par detalja nije bilo.

Kao i prethodnih godina, i ove godine bilo mi je veliko zadovoljstvo prisutvovati ovom događaju i doprinijeti donošenju odluka.

https://ibd.us.mensa.org/