DANI MENSE NA PALIĆU

Dragi članovi, Mensa Srbije i ove godine organizuje okupljanje Dani Mense na Paliću. U nastavku vam u potpunosti prosleđujemo njihov poziv.

 

Poštovani članovi,

I ove godine vas pozivamo na tradicionalno, najstarije okupljanje članova Mense Srbije i regiona - Dane Mense na Paliću.

PROGRAM SKUPA NA PALIĆU 21-23. 9. 2018.

PETAK 21. 9.

19:00 - YACHTING KLUB Palić – tradicionalno okupljanje i večera za sve učesnike skupa, hrana je besplatna, piće se plaća.

SUBOTA, 22. 9.
09:00 - 10:30 Poseta ZOO vrtu na Paliću
10:30 – 12:30 odlazak u Suboticu, obilazak Gradske kuće i Sinagoge
12:30 – 15:30 odlazak na Kelebiju i poseta Ergeli Kelebija, mogućnost jahanja konja i vožnje fijakerom. Ulaznica sa programom (obilazak ergele sa vodičem, jahanje konja i vožnja fijakerima), 400 din/po osobi.

16:00 – 19:00 Rokin salaš - Sto godina stara seoska kuća, na istočnoj obali Ludaškog jezera, sadrži zanimljive etnografske, prirodne i arheološke zbirke predmeta koji su nađeni u blizini jezera. Do ovog salaša nije stigla struja, pa se hrana i kolači, spremljeni po starim receptima, peku u peći.

Predavanje o načinu života u davnim vremenima na salašima severne Bačke, o raznovrsnom životinjskom i biljnom svetu Palića i Ludoškog jezera će održati vlasnik salaša i direktor Gradskog muzeja u Subotici g. Ištvan Hulo, koji će nas povesti i u razgledanje muzejske postavke.

Kasni ručak/rana večera - domaća hrana, spremljena u starinskim šporetima i pećima na drva (samoposlužni princip). Cena 500 din po osobi.

20:00 pa nadalje Yahting klub Palić - Druženje uz intelektualne igre - turnir za razmrdavanje vijuga!

NEDELJA, 23. 9.

10:00 - 13:00 Palićka olimpijada na obali jezara, kod vile “Bagojvar”, na oko 100 m od Eko centra (prijave ne licu mesta). Olimpijada podrazumeva sportske igre, često vrlo šaljive, skakanje u džaku, teranje obruča, bacanje kamena sa ramena, povlačenje konopca, vaterpolo na suvom itd. Puno smeha i zabave, dobrog sportskog duha. Kategorije takmičara: deca, žene, muškarci.

13:30 RUČAK – nedeljni ručak - švedski sto u restoranu “Mala gostiona” na Paliću, po ceni od 1.100 dinara, u šta je uračunata hrana u neograničenim količinama, piće se plaća posebno. Za decu od 6 do 12 godina u pola cene. Za decu ispod 6 godina besplatno.

15:00-16:00 RASTANAK DO NAREDNOG PUTA

Ispraćaj gostiju ispred Male gostione, slikanje...

Prijavna forma za skup se nalaze na sajtu Mense Srbije.
Molimo sve zainteresovane da se što pre prijave. Prijave ćemo primati do 20.09. u 23:59h. Poučeni iskustvom prethodnih godina, molimo Vas da se što ranije prijavite, da ne ostavljate to za zadnji dan, čime nama olakšavate organizaciju.

Tokom istog vikenda na Paliću se održava i Vinski maraton, kao i Vojvodina Cheese festival, tako da je na programu puno koncerata i drugih zanimljivih sadržaja na otvorenom.

SMEŠTAJ: učesnici skupa sami biraju smeštaj. Na Paliću je široka ponuda smeštaja, od vrlo skromnih privatnih soba, do luksuznih vila i hotela. Sigurno ćete naći nešto u skladu sa svojim željama i mogućnostima. Treba imati u vidu da je zbog Vinskog maratona i pratećih manifestacija potražnja smeštaja u ovom periodu pojačana, pa je dobro što pre napraviti rezervaciju. Informacije možete dobiti preko raznih sajtova, neki od njih su:

http://www.sobe-smestaj.com/smestaj-u-palic.html

http://www.palicinfo.com/

http://www.visitsubotica.rs/sr-Latn/stay/palic

Ukoliko imate pitanja ili su vam potrebne dodatne informacije, možete me pozvati telefonom na: 060 448 2222.

Srdačan pozdrav i vidimo se na Paliću!
Lazarela Marjanov
Lokalni koordinator Mense Srbije za Suboticu

O Rokinom salašu
Rokin salaš se nalazi na istočnoj obali Ludaškog jezera. Od davnina je mesto okupljanja ovdašnjeg stanovništva. Stogodišnji salaš je na obali sa koje se pruža izuzetna panorama prelepog jezera. Tršćaci pod salašem i deo jezera pod nazivom Žuta obala, važili su nekoć kao omiljeno mesto za pecanje. U “kući čamaca”, kako se nekad salaš zvao, živeo je čamdžija, čovek koji je velikim čamcima prevozio putnike na drugu obalu. Ispod obale salaša ribari su vukli svoje mreže, tu su ribu prodavali i kuvali riblju čorbu.
Rokin salaš sačuvao je osobenost severnobačke trodelne kuće od nabijenice sa trščanim krovom. I danas postoje furune i raznovrsna arhaična ognjišta pod otvorenim odžakom. Na salašu nema struje.
Stalna postavka smeštena je u posebnoj zgradi. Sastoji se od više celina. Arheološki deo prikazuje život ljudi od mezolita do srednjeg veka. Većinom su izloženi originalni eksponati koji su pronađeni u okolini ludaškog jezera. Salaš se nalazi na ostacima neolitskog naselja i zbog toga imamo najviše predmeta iz tog perioda. Formiranje i storija naselja oko jezera prikazana je kartama i dokumentima. Etnografski deo postavke prikazuje karakteristične predmete i kućne potrebštine sa početka dvadesetog veka. Originalne fotografije govore kako su nekada živeli na salašu. Najveći deo izložbe posvećen je prirodnim vrednostima rezervata. Velika diorama prikazuje značajna staništa i ptice koje tu žive. Panoi prikazuju seobu ptica, ribe, insekte i karakteristične biljne zajednice.po starom narodnom predanju o poreklu imena sela ludaš – i selo i jezero dobili su ime po guskama.

 

*Mensa Crne Gore će, kao i do sad, uz poštovanje ranije usvojenih pravila refundirati dio troškova puta u ukupnom iznosu od 150 €.

Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.

Viktor Igo

Prijava za testiranje

Ukoliko želite da dobijate informacije o budućim testiranjima, edukativnim sadržajima, sadržajima zabavnog karaktera, kao i druge informacije vezane za  Mensu Crne Gore, dovoljno je da kliknete na link ispod.

https://invite.viber.com/?g2=AQBxIjZwarqFdUlQSdhyWFD%2FKyharOUfXjLAxD0RvolT10ReTHNvQhERmnMzdBeH

Ovo je Viber čat na kome nećete moći da odgovarate, pa samim tim ni da primate poruke od ostalih članova čata, već samo da dobijate pomenute informacije.

Uskoro najave za buduće događaje.

 

 

MENSA.ME 

Mensa Crne Gore je punopravni član Mense International.

+382 (0)69 080 003 | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

© 2012 | nemanja.me