Potpisan Protokol o saradnji Univerziteta Crne Gore i Mense

U ponedjeljak, 3. aprila, potpisan je protokol o saradnji između Univerziteta Crne Gore (UCG) i Mense Crne Gore. Rektor UCG, prof. dr Vladimir Božović najavljuje da će UCG omogućiti studentima i zaposlenima besplatno polaganje IQ testa i ulazak u redove prestižnih članova međunarodne organizacije Mensa.

On je danas sa predsjednikom Mense Crne Gore Danilom Vorotovićem potpisao Protokol o saradnji, kojim su se UCG i Mensa, kao društveno odgovorne institucije, obavezale na podršku promociji znanja i razvoja svih sfera u društvu.  

UCG1

 

Rektor Božović je kazao da će Univerzitet nastojati da stimuliše studentsku populaciju i zaposlene da se uključe u aktivnosti i programe  Mense CG kroz informisanje i promociju programa u kojima je i Univerzitet pokrovitelj i partner.

„Članstvo u organizaciji Mensa svakako je prestižna preporuka za studente koji nastavljaju školovanje ili apliciraju za posao, pogotovo u internacionalnim kompanijama koje već imaju praksu prepoznavanja ovog članstva kao preporuke koja daje značajnu prednost“, kazao je rektor Božović.

Predsjednik Mense Crne Gore Danilo Vorotović kazao je da je za Mensu veoma značajna saradnja sa Univerzitetom Crne Gore upravo zbog prepoznavanja inteligencije i njene upotrebne vrijednosti, kako za pojedinca, tako i za društvo.

U Crnoj Gori, dodao je Vorotović, oko 600 ljudi je položilo IQ test i oni danas čine dva odsto ukupne populacije svijeta čiji je IQ veći od 130 po Vekslerovoj ili 148 po Katelovoj skali i članovi su Mense Crne Gore.

Na sastanku je objašnjeno da se IQ test može polagati tri puta u životu, te da oni koji pokušaju jednom i iz psihološkog ili drugog razloga nisu uspjeli ući u redove Mense, a prepoznaju kapacitet kod sebe, mogu pokušati ponovo, nakon perioda od minimum jedne godine. Prolaznost na testu koji čini 45 pitanja, raspoređenih na 20 minuta, iznosi 25 %, a presudno je praćenje uputstava datih u petnaestominutnom uvodnom objašnjenju testa.  

Na sastanku je razmatrano i organizovanje prvog testiranja za studente, čiji će pokrovitelj biti Univerzitet Crne Gore, a koje će se potencijalno održati krajem ovog mjeseca.  

Prorektorica za nauku prof. dr Irena Orović predstavila je mogućnosti saradnje i podrške Univerziteta Crne Gore, kada je riječ o motivisanju studenata i uključivanju u aktivnosti Mense.

Mensa Crne Gore dio je međunarodne organizacije, a bila je prošle godine i domaćin sastanka direktora/predsjednika punopravnih Mensa iz cijelog svijeta koji se svake godine održava na drugoj lokaciji i okuplja oko 300 delegata iz različitih djelova svijeta.

UCG2

Veličina jednog naroda ne mjeri se brojem, kao što se veličina čovjeka ne mjeri stasom. Njegova mjera je količina inteligencije i vrline koje posjeduje.

Viktor Igo

Prijava za testiranje

Ukoliko želite da dobijate informacije o budućim testiranjima, edukativnim sadržajima, sadržajima zabavnog karaktera, kao i druge informacije vezane za  Mensu Crne Gore, dovoljno je da kliknete na link ispod.

https://invite.viber.com/?g2=AQBxIjZwarqFdUlQSdhyWFD%2FKyharOUfXjLAxD0RvolT10ReTHNvQhERmnMzdBeH

Ovo je Viber čat na kome nećete moći da odgovarate, pa samim tim ni da primate poruke od ostalih članova čata, već samo da dobijate pomenute informacije.

Uskoro najave za buduće događaje.

 

 

MENSA.ME 

Mensa Crne Gore je punopravni član Mense International.

+382 (0)69 080 003 | Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

© 2012 | nemanja.me