Mensa-novosti

Rafting na Tari 14-16. jul

Mensa Crne Gore je i ove godine tradicionalno organizovala međunarodno druženje za sve zainteresovane članove i prijatelje uz nezaobilazan rafting na najljepšoj i najatraktivnijoj crnogorskoj rijeci – Tari. Druženje i rafting su, kao i prethodnih godina, održani u sedmom mjesecu i to tokom trećeg vikenda jula, od 14-16.07. ove godine. Veliki broj članova i prijatelja Mense iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH je i ove godine uzeo učešća u ovom sjajnom druženju čime je opet potvrđeno da je ovo jedan od najznačajnijih i najljepših ljetnjih događaja koje Mensa organizuje u saradnji sa partnerima.

Nakon dolaska i smještaja u kamp „Brijeg“ u petak u popodnevnim časovima svi članovi su uživali u predivnom ambijentu, ukusnoj večeri a zatim i sjajnom druženju, muzici, plesu i raznim društvenim igrama do ranih jutarnjih časova. Suncem okupano subotnje jutro je, nakon doručka, donijelo i centralni dio ovog okupljanja – rafting na „suzi Evrope“.
 
Sam rafting obuhvata spust na najljepših i najatraktivnijih 18 kilometara rijeke Tare, od Braštanovice pa sve do Šćepan Polja gdje se Tara sastaje sa Pivom i nastaje Drina. Baš ova dionica sa preko dvadeset svojih bukova i brzaka predstavlja najuzbudljiviji dio rijeke. Rafting se obavlja posebnim čamcima za divlje vode, sa osam nezavisnih komora, dužine pet i širine dva metra, što čini putnike potpuno bezbjednim, a svaki učesnik je snabdjeven pojasom za spasavanje i kacigom.
 
Nakon spusta do Šćepan Polja i završetka ovog nezaboravnog rafting iskustva organizovan je delikates ručak (teletina ispod sača) za sve učesnike čime je na najljepši mogući način zaokružen centralni dio ovog događaja. Uslijedio je odmor u popodnevnim časovima a potom su se, nakon večere, sumirali utisci sa raftinga, uživalo se u muzici, druženju i raznim ostalim aktivnostima sve do kasno u noć. Doručkom u nedelju ujutru i ispraćajem gostiju završen je i ovogodišnji rafting vikend na Tari, organizovan uz izuzetno gostoprimstvo domaćina iz kampa „Brijeg“.
 

„Tara je jedna od najljepših rijeka u Crnoj Gori duga 146km, najvećim dijelom teče kroz Crnu Goru i kod Šćepan Polja se spaja sa Pivom čineći rijeku Drinu. Kanjon koji je Tara uklesala, dugačak 78 km i dubok 1,300m, je najduži kanjon Evrope i drugi najduži na svijetu nakon kanjona američke rijeke Kolorado. Kanjon je pod zaštitom UNESCO-a kao izdvojeni dio Nacionalnog parka Durmitor.“

Ovom prilikom pozivamo sve članove i prijatelje Mense da nam se pridruže i uzmu učešća u svim budućim aktivnostima i druženjima koja budu organizovana, a naročito nezaboravnom iskustvu raftinga na Tari koji je već zakazan i za narednu godinu, i to u periodu od 05-07.07.2024.