Mensa-novosti

Sve što treba da znate o Mensinom testu

Mensa je najstarija organizacija koja okuplja visoko inteligentne ljude. Osnovana je 1946. godine u Oksfordu, u Engleskoj. Od tada do danas uslov za članstvo samo je jedan, a to je ispunjenje kriterijuma za visoki IQ, to jest, 148 po Katelovoj skali ili 131 po Vekslerovoj skali. U Crnoj Gori prvo testiranje održano je 1998. godine u Zgradi tehničkih fakutleta, a 2000. osnovana je Skupština i usvojen prvi Statut. To je ujedno bio i početak Mense u Crnoj Gori.

Bazična inteligencija jeste sposobnost osobe da se brzo snalazi u novonastalim situacijama, da spoznaje šeme, da primjenjuje znanje koje je stekla u nekom ograničenom vremenskom intervalu i da to znanje primjenjuje brzo i efikasno, te da se generalno snalazi u nekim neočekivanim situacijama.

Mensin test može se raditi najviše tri puta u životu, pri čemu od posljednjeg testiranja mora proći više od godinu dana. Test ima 45 pitanja i radi se 20 minuta.

Test je standardizovan. Isto je da li ćete ga polagati kod nas ili u nekoj drugoj zemlji. Test je grafičko-logičkog tipa. Osoba koja ga polaže ne mora da zna ni da piše, a čak ne mora da zna ni da govori. Sve što je bitno jeste da osoba razumije šta je zadatak testa. Od devet polja, osam je popunjeno odredjenim simbolima. Jedno polje je prazno, a ponuđeno je šest odgovora. Kandidat bi trebalo da identifikuje koji je od ponudjenih odgovora tačan i da ga zaokruži.

Svaki zadatak teži je od prethodnog, a prvih 15 do 20 zadataka je, u suštini, zagrijavanje za drugu polovinu testa koja je teža. Prva polovina testa služi kako bi se mozak pripremio da primijeti komplikovanije šeme ili prelaze između kolona i redova u matricama.

Koliko tačnih odgovora znači da smo položili test? 

Koliko je potrebno tačnih odgovora za pozitivne rezultate testiranja zavisi od skale koja se primjenjuje. Postoje tri skale. Mensa Crne Gore trenutno koristi Vekslerovu skalu i za nju je potrebno da čovjek ostvari preko 130 poena, a to je, otprilike, 95%  testa. Osim Vekslerove, postoji i Bineova skala po kojoj treba ostvariti preko 133 poena, kao i Katelova po kojoj je potrebno 148 poena. Nije bitno na kom testu ste prešli kriterijum jer u svakom slučaju rezultat postiže 2% ljudi iz cijele populacije.

Rezultat testiranja čeka se do mjesec dana od dana testiranja, a sami rezultati poznati su isključivo osobama koje su izašle na testiranje i Mensinom sertifikovanom psihologu.