EMAG’26

EMAG je najveći međunarodni skup udruženja Mensa u Evropi i jedan od najvećih Mensa skupova u svijetu. Održava se krajem jula ili početkom avgusta svake godine, a okupi više od 800 učesnika iz cijelog svijeta, iz svih starosnih grupa. EMAG je skraćenica za „European Mensas Annual Gathering“, što bi značilo da svake godine druga nacionalna Mensa iz Evrope preuzima odgovornost za planiranje, organizovanje i održavanje EMAGa. Ovaj događaj je namijenjen redovnim članovima Mense, ali je tradicionalno otvoren i za širu javnost.
 
Ovogodišnji EMAG održan je u Rotterdamu, u Holandiji od 2. do 6. avgusta, gdje je Mensa Crne Gore predstavila svoju kandidaturu i izabrana za zemlju domaćina 2026. godine.
 
Ova trodnevna konferencija je puna zanimljivih predavanja, kreativnih i aktivnih radionica i avanturističkih događaja. Naravno, ima mjesta i za razgovor, društvene igre, jednodnevna putovanja, obilaske i brojne druge avanture. Sav posao rade volonteri, a govornici na predavanjima i radionicama su takođe volonteri.
 
Šta je tipično za EMAG? 
EMAG tradicionalno počinje srijedom, večernjim dogadjajom koji se zove Icebreker. Četvrtak, petak i subota su dani konferencije u kojima se u svakom trenutku tokom dana održava nekoliko paralelnih predavanja i radionica na mjestu održavanja konferencije. Spoljne aktivnosti se nude za slobodno vrijeme, kako bi se podstaklo stvaranje veza i prijateljstava na međunarodnom nivou, kao i upoznavanje grada i zemlje domaćina. Konferencija se završava u subotu Gala tematskom večerom. Oproštajni ručak u nedelju daje priliku za poslednje zajedničko druženje. Brojni učesnici EMAGa unaprijed planiraju i da produže svoj boravak, tako da po nahođenju zemlje domaćina, aktivnosti mogu biti ponuđene prije ili poslije trodnevne konferencije. Najčešće se nude jednodnevne ture po završetku konferencije, a mogu se organizovati i aktivnosti na otvorenom, kao i večernje aktivnosti.
 
 
Kako je sve počelo?
2008 Keln, Njemačka
2009 Utreht, Holandija
2010 Prag, Češka
2011 Pariz, Francuska
2012 Stokholm, Švedska
2012 Bratislava, Slovačka 2014 Cirih, Švajcarska
2015 Berlin, Njemačka
2016 Krakov, Poljska
2017 Barselona, Španija
2018 Beograd, Srbija
2019 Gent, Belgija
2020 Nije održan zbog COVID pandemije
2021 Brno, Češka
2022 Strazbur, Francuska
2023 Roterdam, Holandija
2024 Bukurešt, Rumunija
2025 Velika Britanija
2026 Podgorica, Crna Gora