Mensa-novosti

Member profile: Marko Vulević, najbolji student Fakulteta političkih nauka

Marko Vulević rođen je 20. maja 2002. godine u Beranama. Od malih nogu se isticao nadarenošću za nauku i umjetničko izražavanje putem riječi. Tokom osnovnoškolskog obrazovanja bio je nagrađen titulom đaka generacije, a učestvovao je i na Državnom takmičenju iz hemije, na kojem je osvojio prestižno mjesto.

Tokom gimnazijalskog obrazovanja, Marko je izdao svoju prvu zbirku lirske poezije i proze “Išta bolnije?”. Usavršio je njemački, engleski i španski jezik. Tokom srednjoškolskog obrazovanja, osvojio je prestižna mjesta na brojnim takmičenjima, kao što su: Prvo mjesto na kvizu opšteg znanja organizovanog od strane Opštine Berane, Četvrto mjesto na Državnom takmičenju iz geografije, Četvrto mjesto na Državnom takmičenju iz hemije, treće mjesto na Olimpijadi znanja iz biologije, prvo mjesto za pisani rad na temu “Mladi i moral” na Državnom takmičenju iz sociologije i drugo mjesto na literarnom konkursu za najbolji esej na temu “Reforme obrazovnog sistema”. Zahvaljujući DSD programu, usavršio je njemački jezik do nivoa B2/C1 i određeni period proveo u Hamburgu.

Tokom fakultetskog obrazovanja dobio je više prestižnih nagrada od kojih s ponosom posebno ističe Nagradu Univerziteta Crne Gore za najboljeg studenta Fakulteta političkih nauka i prema zvaničnoj rang listi Marko je jedini student na Univerzitetu Crne Gore koji svoje osnovne studije ove godine završava sa prosjekom 10,00. Na prvoj godini studija dobio je Dekanovu nagradu Pravnog fakulteta za feministički esej na temu “Jak identitet – preduslov emancipatorske uloge žene u društvu” i nagradu Narodne biblioteke “Dr Radovan Lalić” za čitaoca godine sa pozajmljenih oko 150 knjiga te knjige. Te godine je bio i dobitnik prestižne američke stipendije “SUSI” (Students from Europe Study in the United States) zahvaljujući kojoj je određeni dio  studija proveo u Arizoni i Vašingtonu, gdje se usavršavao o medijskom pluralitetu i važnosti medija za demokratsku konsolidaciju.

Na drugoj godini studija dobio je nagradu Sindikata medija za prvo mjesto na konkursu za najbolji istraživački rad na temu “Položaj medijskih radnika u Crnoj Gori” i prvo mjesto na konkursu za najbolji esej na temu “Mediji, mladi, vriejdnosti i Evropska Unija” pri EUSAIR akademiji finansiranoj od strane UNIAdriona i Evropske komisije. Zahvaljujući ovoj nagradi posjetio je institucije Evropske Unije u Briselu. Bio je i učesnik u programu “NEXT Gen” pri UNDP-u koji je za cilj imao promovisanje ideja rodne ravnopravnosti.

Na trećoj godini studija dobitnik je prestižne međunarodne stipendije Fondacije Konrad Adenauer. Isto tako, odabran je za stažistu u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike preko programa koji realizuje NDI. Tokom sve tri godine studija dobitnik je i stipendije za najbolje studente od strane Ministarstva prosvjete, nauka i inovacije.

Dobitnik je nekoliko nacionalnih i međunarodnih priznanja za poetsko stvaralaštvo, među kojima se najviše ponosi priznanjem Milih duela i izdavačke kuće “Horse rider”.

Trenutno je student III godine Fakulteta političkih nauka, omladinski aktivista, stažista u Odboru za međunarodne odnose i iseljenike pri Skupštini Crne Gore, vršnjački edukator na teme vršnjačkog nasilja, rodne ravnopravnosti, omladinskog aktivizma i medijske pismenosti.